Tepsis zöldség

2009. március 25., szerda



Ami most nálam belekerült:
burgonya felkarikázva

vöröshagyma felkarikázva

sárgarépa felkarikázva

brokkolirózsák

karfiolrózsák

zöldbab
fűszersó
olivaolaj


Ezeket belepakoltam egy kiolajozott tepsibe, letakartam alufóliával és 250 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütöttem.

Céklasalátával ettem: nyers cékla lereszelve, citromlé, őrölt kömény

Tavaszi saláta

2009. március 17., kedd



Igaz, hogy még nincs tavasz - csak tavaszkezdemény:) - de ez egy igazi, friss tavaszi jellegű saláta.
És ez végre ízlett! Nem vagyok valami nagy barátságban a salátákkal, volt olyan ami keserű lett, meg olyan is amit úgy nyomtam le a torkomon...
Nem gondolom hogy ez jó lenne, illetve természetes lenne. Hiszen ettől lelkileg nem leszek jobban, sőt.... de mégis hogyan lehetne másképp?
valamilyen formában be kell juttatnom a zöldségeket. túlfőzve, túlpárolva a maradék kis vitamintartalma is elveszik, ráadásul nyersen természetesebb, természet alkotta formában jut a szervezetembe.
Mondjuk ez most jól sikerült, ropogós, lédús...

Mi került bele?
Fél fej jégsaláta csíkokra vágva

2 db paradicsom
1 db zöldpaprika

2 db póréhagyma

1 kisebb db kígyóuborka

fél fej lilahagyma

kevés fitt csíra ( ezt először vettem életemben kipróbálásra)

olivaolaj
citromlé

Mandulás keksz

2009. március 16., hétfő

Fú, ez valami csodás, próbáljátok ki!!!
Ráadásul semmi olyan nincs benne amit ne ehetnék...kivéve a méz meg a sütőpor :P de csitt...majd kompenzálok 7közben a zöldségekkel ;)




"Hozzávalók:
0,5 csésze rizsliszt
2 ek. szójaliszt (nálam ez most is hajdina volt)
0,5 tk. sütőpor
2 ek. hidegen sajtolt napraforgóolaj (de megteszi az oliva is, mint nálam)
1 tojás
2 ek. méz
0,5 tk. mandula kivonat (helyett nálam őrölt mandula került bele)
1 tk. vanília kivonat (ezt elhagytam)

Elkészítés:

Keverjük el az olajt, mézet és az ízesítőket. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport majd öntsük a két keveréket össze. Gyúrjuk össze a kezünkkel, és formáljunk pici, kb 3cm-es, golyókat. A golyókat lapítsuk össze egy kicsit a két tenyerünk között, és helyezzük őket egy olajozott tepsibe vagy sütőlapra, majd a sütőben 8-10 percig süssük, vagy addig, amire a kekszek széle el már szép barna, de nem égett."

Forrás: http://www.tutitippek.hu/blog/mandula-keksz.php

Nagyon szeretem ezt az oldalt, sok hasznos dolog van rajta.

elcsent gofri-recept

Mégpedig Limara gofri-receptjét csentem el és alkottam meg. Nagy nehezen találtam rá sok-sok böngészés után. Már volt egy próbálkozásom gluténmentes gofrit készíteni, akkor sajnos nem sikerült. Ez viszont kiváló lett. Az igaz, hogy ízvilágban az eredeti gofritól szerintem távol esik, hiszen ez egy sós változat, de az is igaz, hogy isteni finom és sajnálom, hogy csak a megadott mennyiséggel dolgoztam, mert tripla adagot is betudtam volna vágni belőle. Ezért szerintem hamarosan ismétlése is fog következni a dolognak.


Egyetlen módosítást eszközöltem, a barnarizsliszt helyett hajdinaliszt került bele. (legközelebb kihagyom a sütőport, mert azt nekem nem szabad:S... igaz nagyon mini mennyiség kellett bele, meglátjuk majd anélkül milyen lesz)



Háttérben a páromnak sütött ropogós, hagyományos gofrik csücsülnek... :)

megint más

2009. március 13., péntek

Csak a szokásos másoktól eltérő gondolkodásom jött elő. Olvasom sok blogon, hogy itt a tavasz. Hol? Én nem érzem...
jeges hideg szél fúj és szürkeség van.
Nekem az igazi tavasz az kellemes, meleg, napsütéses időjárás.
Egy kicsit allergiás is vagyok erre az időre, rosszabbul viselem, mint a telet.
De azért a blogot már új ruhába öltöztettem. Legalább itt legyen egy kis tavaszias feeling.

Egyébként a csillagászati tavasz kezdetéig még 7 nap van.

"válság"

2009. március 11., szerda


Még csak két hete, hogy nem eszem húst, de már "éhen akarok halni" (képletesen), ráadásul eléggé le is gyengültem. Meddig fog ez az állapot tartani?
Azt hiszem nem is csinálom valami abszolút helyesen a dolgokat, aminek alapvetően az az oka, hogy rengeteg mindent ki kellene hagynom az étrendemből így is és erre még rádobtam a húsmentességet.

Ételek amelyeket nem ehetek:
- gluténtartalmú gabonák és minden ezekből készített dolog: búza, tönkölybúza, árpa, zab, rozs
- tejtermékek
- cukor, méz, édesítő stb.

Ételek, amelyeket ehetek:
- zöldségek
- gyümölcsök
- olajos magvak
- hús
- gluténmentes gabonák: köles, hajdina, rizs, kukorica

Így fest körülbelül a dolog. Nehéz :( Így meg főleg, hogy a 40 napos böjti időszak kezdetével úgy döntöttem megpróbálom hús nélkül. Eddig sem ettem sok húst, de azért mégis ettem... (remélem érthető) :D

Mielőtt valaki abba a hitbe ringatná magát, hogy éhségsztrájkolok...ez nem igaz...
De az lehet hogy túl keveset eszem. Viszont nem igazán tudom megállapítani hogy mennyiségileg mennyit kellene. Remélem túl leszek ezen hamarosan...

a kép forrása: http://www.cs.umd.edu/hcil/kiddesign/storyrooms.shtml

Datolyás (karobos) kölespehelykása



Hozzávalók:
5-6 evőkanál kölespehely
3 szem datolya
karobpor
víz

Elkészítés:
A kölespelyhet vízben főzzük, addig amíg meg nem duzzad, be nem szívja a vizet. A víz mennyisége természetesen tetszés szerint szabályozható, pépesebbre vagy sűrűbbre is lehet főzni.
Összevágtam 3 szem datolyát és a végén hozzákevertem, még ezzel is rotyogott úgy 1 percet. Találáskor karobport kevertem hozzá.

Ez egy egészséges édesség. A datolyáról már a Bibliában is esik szó. Nem elhanyagolható, hogy tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Vértisztító hatása is van. Sok rost található benne. Szóval megéri fogyasztani. Viszont magas a cukortartalma, úgyhogy azért mértékkel együk ezt is.

"Párizsi" karfiol

2009. március 8., vasárnap



Hozzávalók:
1 fej karfiol megmosva, rózsáira szedve

rizsliszt
tojás
fűszersó

A megmosott karfiolrózsákat forrásban lévő vízben előfőztem. Persze nem sokáig, 5 perc elég neki. Aztán rizslisztbe, majd felvert tojásba, végül megint rizslisztbe forgattam.
A vastag falú serpenyőm aljába olajat öntöttem, pár mm-nyit, még negyed ujjnyi sem volt. Én direkt ilyen kevéssel dolgozom, nem kell, hogy tocsogjon az olajtól az étel. :P
Pár perc alatt ropogós aranysárgára is sültek, aztán pár perc alatt jól el is fogytak :D

Egyszerűen imádom!

Zöldségleves

A levessel úgy vagyok, hogy valahogy sehogy... Nem azért mert nem szeretem, de már gyermekkoromban is sokszor feleslegesnek éreztem a leves-evést. Így igen ritkán főzök levest, de ha mégis akkor általában zöldséglevest. A közelmúltban csináltam persze krémleveseket is, de azokon felül szinte csak ezt a fajtát szoktam - legalábbis egyenlőre:) A képen nem sok minden látszik az igaz, de ez csak az amatőr fotózási tudományomnak köszönhető...



Hozzávalók:
sárgarépa

fehérrépa

zeller

karalábé

zöldborsó
vöröshagyma
petrezselyemzöld

bio zöldségleveskocka


Elkészítés:
Egy fej vöröshagymát megpucolok és egészben beleteszem a vízbe, amiből a leves lesz. Felrakom a tűzre és melegíteni kezdem.
Kicsivel később belekerül a darabokra vágott zöldség, ízlés szerint.
Amikor már kezdenek puhulni a zöldségek, beleteszem a zöldségleveskockát is. Készre főzöm.

Nagyon szeretem ezt az egyszerű, natúr zöccségízű levest:)

Óda a karobos-kókuszos étkekhez

2009. március 5., csütörtök

Néha csak ülök itt a billentyűzet előtt és fogalmam sincs milyen körítést írjak az ételek mellé.
Mert igazából lehetne hosszan sorolni a dolgokat, de én az életben sem vagyok valami bőbeszédű, úgyhogy ezért a blogon sem tudok ódákat zengeni az egyes ételekről és annak elkészítéséről... :)))))))
Mindenesetre írok pár sort most ezekről a kókuszos-karobos csinicsodákról:)

Az úúúúgy volt, hogy még tavaly nyáron vettem karobot, de elég intenzív illata révén inkább taszított mint csábított, így egyetlenegyszer sikerült használnom, amikor Katanyaka csigáit készítettem el. Plussz a születésnapi tortám, de az no comment.
Aztán a minap megint megkívántam a "tejbegrízt" reggelire (mostanában valahogy elég sűrűn előfordul ez), és valahogy kezembe került a karobpor...
Gondoltam adok neki egy esélyt és megszórtam vele tönkölygríz tetejét, amit most kivételesen zabtejben főztem meg... Eddig csak a szójatejet és a rizstejet próbáltam, de ezzel valamiért nekem most finomabb volt. Szóval megszórtam, plussz megszórtam még kókuszreszelékkel is.
Kicsit félve kóstoltam bele, a következő pár percben azonban villámgyorsan kiürült a tányérkám :D Abszolút nem volt érezhető a karob erőteljes íze, inkább egy simulékony, kellemes kakaósra-csokisra hajazó ízt éreztem. A kókusszal meg aztán igazán nyerő volt a párosítás!



Már régóta nézegettem a receptesgyűjteményemben egy muffin receptet, de egyrészt mostanában nem az a célom, hogy "édességeket" egyek, másrészt a gluténos gabonákat is kerülnöm illene, így aztán csak nézegettem...
Viszont most úgy éreztem meg kell csinálnom, lesz ami lesz... Ebben a receptben egyébként még az a nagyon jó hogy teljesen mellőzi az édesítést...
forrás: Egészség-vár Alapítvány

csak a kiegészítéseimet írnám ide, a recept a fenti linken megtalálható!
Kókuszreszelékből 6 evőkanállal használtam, mazsolából pedig néggyel.
Ez utóbbi mennyiség mint kiderült lehetett volna több és akkor édesebb lett volna a muffin, de azért így is megfelelt. :)
Ripsz-ropsz elfogyott ez is, sajnos a párom tetszését nem nyerte el, szerinte vmi fura mellékíze volt és persze nem volt elég édes... A fura íz szerintem a szódabikarbóna miatt lehetett, de annyira nem vagyok benne biztos. Én nagyon minimálisan éreztem csak.
Miközben ettem...arra gondoltam, hogy ha lett volna banánom, akkor a tésztát félbevágtam volna és banánt tettem volna közé, de ugyanez megoldható mondjuk lekvárral is. Na talán majd legközelebb, ami biztosan nem mostanában lesz, mert inkább a zöldségevésre szeretnék koncentrálni:)



Ps: Nem mellesleg azóta már kipróbáltam a kókuszos-karobos zabkását is, így most kicsit megcsappant a karobos doboz tartalma, de azért még bőven van belőle...

Babkaja - Vörösbab paradicsomos szószban

2009. március 3., kedd

Egyszerű vega vacsora.



Tegye fel a kezét akit kezd zavarni a kék tányér :S

Hozzávalók:
1 konzerv vörösbab (én ezt szoktam venni, de lehethogy van ennél jobb is)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis paradicsompüré konzerv
víz

Elkészítés:
Felkockáztam a vöröshagymát és kis olivaolajon lepirítottam. Rányomtam fokhagymanyomóval egy gerezd fokhagymát, ezzel is pirítottam egy keveset. Rákanalaztam a paradicsompürét, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy szósz sűrűségű legyen. Beleborítottam a konzervbabot és úgy 10 percig főztem együtt.

Aztán megettem.

Ízlés szerint fűszerezhető, nekem most nem volt kedvem

Gyorsan készült, saját kútfőből.

Stop. :)

"this is the beginning of a beautiful friendship"

2009. március 1., vasárnap

"Legszentebb dolog a barátság, többet ér mint minden királyság!"
(Csukás István)

Lassan bekerülök a körforgásba, ami nagyon jólesik.
Így ért el hozzám is ez a Díj, amit Dulminától kaptam, ezúton is nagyon köszönöm a kedvességét. :)




"Ezek a blogok szerfelett bájosak, a blogíróknak az a céljuk, hogy barátok és barátságosak legyenek. Reményeink szerint ezen díj átadásakor több barátság keletkezik, a barátság elterjed, és több figyelmet kap a blogger. Amikor továbbadod, kérlek vedd figyelembe ezen elveket. Válassz nyolc embert."

Hú, nehéz feladat 8 embert választani, igyekeztem olyan bloggereket választani, akiket olvasok és még tudtommal nem kaptak barátság-díjat, de szeretném ha ők is bekerülnének a körforgásba:)

Szeretettel nektek!
Morzsóka

Vera
Adéle
Niki és Orsi
Anett
Palacsintás királylány:)
Kismaruszja

Harmóniakonyha Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino